Orkaan Wilma verrast de voorspellers

Nadat hij woensdag in een ruk van tropische storm opgeklommen tot een orkaan van de hoogste categorie - en zelfs de gevaarlijkste ooit - heeft Wilma weer iets aan kracht ingeboet.

Belga

De specialisten staan ondertussen perplex omtrent het gedrag van het natuurfenomeen, zo hebben Amerikaanse media gemeld.

Wilma stond woensdag geboekstaafd als de twaalfde orkaan van dit seizoen en eentje van de categorie 5 op de Saffir-Simpsonschaal, de hoogste. Die status werd in een mum van tijd bereikt.

Deskundigen waren volgens de gezaghebbende krant Florida Today ook verrast door de extreem lange luchtdruk, 882 millibar, een record voor de Atlantische oceaan. De windsnelheid liep op tot 280 km per uur.

Maar in de loop van de nacht (Belgische tijd) zwakte de wind af naar 248 km per uur. Voor het Nationaal Orkaan Centrum (NHC) blijft Wilma niettemin een potentieel catastrofale storm.

Mogelijk verhoogt de status in de loop van de dag weer, aldus CNN.

Een volgende verrassing was het van elkaar afwijken van de voorheen consistente computermodellen omtrent het verwachte traject dat de orkaan zou volgen.

"Dit is één van de meest tot perplexiteit leidende stormen die we dit jaar hebben gehad", zo citeerde CNN deskundige Max Mayfield. "Er is minder vertrouwen dan we normaal hebben".

"Wij willen ons nu niet focussen op één of andere welbepaalde plaats waar Wilma zou aan land gaan, omdat het zo onzeker is", zei meteoroloog John Pendergrast tegenover Florida Today.

Maar John Madura, chef-meteoroloog op het Kennedy Space Center in Florida dat orkaan-alarm heeft afgekondigd, relativeerde tegenover de krant: "Niets in de Golf van Mexico verbaast me".

Officieel verwacht wordt dat een gebied van lage luchtdruk de orkaan oostwaarts over de Golf van Mexico naar Florida zou stuwen, om daar ten vroegste zaterdagnacht aan te te komen. Wilma zou eerst langs het westen van Cuba trekken en vrijdag dicht langs de toeristische plaatsen op het Mexicaanse schiereiland Yucatan razen.

Het NHC blijft er in ieder geval op hameren dat eenieder die zich in eender welk traject van Wilma kan bevinden waakzaam moet blijven.

De autoriteiten in Yucatan hebben op tenminste één badplaats de toeristen al aangemaand naar huis terug te keren. Dit was ook al het geval voor de toeristen op de Keys, de keten van eilanden ten zuiden van Florida. Wellicht komt er in de loop van de dag ook een evacuatiebevel voor de inwoners van de Keys.

Nu in het nieuws