Dodental aardbeving Zuid-Azië op 79.000

Het dodental van de aardbeving in Zuid-Azië stond donderdag op ruim 79.000 en in afgelegen dorpen waar medische hulp nauwelijks voorhanden is overlijden nog altijd mensen aan hun verwondingen.

AP Ned

Gewonden zijn afhankelijk van familieleden die hen lopend naar provisorische klinieken willen brengen, een tocht die vaak uren duurt. Naar schatting van de Verenigde Naties hebben een half miljoen mensen in het getroffen gebied nog geen enkele hulp ontvangen en volgens VN-secretaris-generaal Kofi Annan zal zich in de zwaarst getroffen gebieden in Pakistan nogmaals "een enorme golf van sterfgevallen" voordoen, als de internationale gemeenschap de hulp niet onmiddellijk opvoert.

"Het is een race tegen de klok om de levens van deze mensen te redden", zei Annan. "Dit is een enorme, enorme ramp, misschien de grootste die we ooit hebben meegemaakt en dat in het koude seizoen." Annan zei ook dat de infrastructuur in het getroffen gebied, bestaande uit wegen, watersystemen, ziekenhuizen, scholen en overheidsgebouwen, volledig is verwoest.

Van de 261 miljoen euro die de VN aan de internationale gemeenschap hebben gevraagd voor de hulpverlening in de getroffen gebieden is volgens Annan tot nu toe slechts 31 miljoen euro, ofwel 12 procent, toegezegd. Na de tsunami van december was binnen tien dagen 80 procent van het gevraagde bedrag opgebracht.

De Pakistaanse regering heeft het dodental van de aardbeving op 47.700 gesteld, maar de regionale autoriteiten geven veel hogere cijfers. Volgens de regering van die provincie zijn in North West Frontier 37.958 doden gevallen en de premier van Kashmir zegt dat in zijn provincie zeker 40.000 doden zijn gevallen. In het Indiase deel van Kashmir staat het dodental op 1.360.

Nu in het nieuws