Rechtbank Hasselt: 12 honden en 4 katten kunnen in asiel blijven

De Hasseltse rechter in kort geding heeft donderdag de eis van een 52-jarige landbouwer uit Gelinden (Sint-Truiden) en zijn dochter om twaalf honden en vier katten terug te krijgen, afgewezen.

Belga

De dieren verblijven momenteel in het dierenasiel van Sint-Truiden, waar ze op 15 juli 2005 terechtkwamen na een vaststelling van dierenverwaarlozing. Burgemeester Ludwig Vandenhove (sp.a) van Sint-Truiden had op basis van de nieuwe gemeentewet het dierenasiel verboden de dieren aan de eigenaar mee te geven. Die beslissing werd door de landbouwer aangevochten. De rechter oordeelde donderdag echter dat de beslissing van de burgemeester wettig is en naar behoren werd gemotiveerd. Het verbod op basis van de gemeentewet dient om plagen te voorkomen en alle vormen van openbare overlast tegen te gaan. De landbouwer beweerde dat er sprake zou zijn van vervreemding tussen de eigenaar en de dieren, als ze gedurende meer dan twee maanden geen contact meer zouden hebben met hun baasje. Dat argument werd echter door de rechter van tafel geveegd.

De kosten die de landbouwer aan het dierenasiel betaalde voor de opvang, kunnen volgens de rechter gerecupereerd worden als de strafrechter later een beslissing zou nemen in zijn voordeel.

Nu in het nieuws