Bonifaciuskerk in Elsene bezet door 20-tal mensen zonder papieren

Een 20-tal mensen zonder papieren bezet sedert woensdagavond de Sint-Bonifaciuskerk aan de Vredestraat in Elsene. De actie gebeurt met toestemming van de plaatselijke pastoor.

Belga

Met deze symbolische actie, opgezet door UDEP (Union de défense des sans-papiers), willen de asielzoekers een regularisatie bekomen. De actievoerders zijn afkomstig uit verscheidene landen. Ze willen tevens het "repressieve beleid" van België en de Europese Unie inzake migratie aan de kaak stellen. De actie kan meerdere weken, zelfs maanden, duren. "Ondanks onze recente acties, verandert er niets", zei UDEP-lid Dede Mutombo Kazadi. "Met de bezetting van deze kerk willen we uit de schaduw treden. En omdat de minister van Binnenlandse Zaken een hongerstaking als een vorm van chantage beschouwt, hebben we voor deze actie gekozen. Met onze actie willen we de publieke opinie en de media sensibiliseren want ze worden te vaak gemanipuleerd. We vragen enkel de naleving van de internationale rechten van de vluchtelingen. Daarnaast willen we aantonen dat vluchtelingen in België een positieve bijdrage leveren", vervolgde hij.

De actievoerders in de Sint-Bonifaciuskerk vragen hun regularisatie want de problemen zijn "nationaal en globaal". "We willen geen versnelde behandeling van ons dossier, zoals momenteel gebeurt, want dat maakt de situatie erger", aldus nog Dede Mutombo Kazadi. De pastoor van de kerk, Norbert Maréchal, steunt en begrijpt de zaak: "Het is een verschrikkelijke fout om Afrikanen terug naar hun land te sturen na vijf of zelfs acht jaar. Bovendien worden die gezinnen uit elkaar gehaald". "Ik ben enkel ongerust dat de kerk niet voldoende verwarmd is in de winter om mensen er in onder te brengen. Momenteel slapen ze in een verwarmd deel. Maar als er andere mensen zonder papieren aankomen, moeten we hen onderbrengen in een andere hoek van de kerk. Ik ben anderzijds opgelucht dat ze niet in hongerstaking gaan, want ze hebben het recht niet zichzelf te vernietigen", aldus nog de priester.

Ook de Elsense burgemeester Willy Courty was donderdagmorgen in de kerk aanwezig en ook hij zei de symbolische actie te steunen. "Door niet in hongerstaking te gaan, kiezen ze voor dialoog en niet voor chantage. Minister Patrick Dewael zou moeten openstaan voor dit gebaar", klonk het. De burgemeester nam contact op met het OCMW van de gemeente Elsene om de mensen zonder papieren in de kerk eventueel concrete hulp aan te bieden. Courty engageerde zich ook om de eisen van de mensen zonder papieren over te maken aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie.

Nu in het nieuws