Touroperators gelasten vluchten af voor Wilma

Belgische touroperators hebben omwille van de doortocht van orkaan Wilma in de Golf van Mexico hun vluchten geannuleerd.

Belga

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft van zijn kant reisadviezen opgemaakt voor landgenoten, die plannen hebben gemaakt om in deze periode naar het gebied af te reizen.

Touroperator Jetair heeft beslist om de voorziene vlucht van vrijdag 21 oktober naar Cancun in Mexico niet te laten doorgaan. De betrokken reizigers zullen hiervan op de hoogte gebracht worden en kunnen een alternatieve vakantie kiezen of worden terugbetaald, aldus de touroperator in een persbericht.

Gezien de luchthaven van Cancun vanaf vandaag 16.00 uur Belgische tijd (7.00 uur plaatselijke tijd) wordt gesloten, konden geen extra vluchten worden ingezet voor de reizigers die vrijdag aan het einde van hun vakantie moeten terugvliegen. De verblijfskosten voor wie hierdoor zijn vakantie verlengd ziet, worden door Jetair gedragen. Voor deze afgelaste vlucht zal Jetair een toestel inzetten zodra dit mogelijk is. Reizigers ter plaatse worden donderdag in veiligheid gebracht. Jetair volgt de situatie op de voet op.

Hetzelfde geldt bij touroperator Thomas Cook. De vlucht die donderdag was gepland naar Cancun, werd afgelast. Reizigers kunnen een alternatieve bestemming kiezen of worden terugbetaald. De vakantiegangers die donderdag moesten terugkomen, werden ondergebracht in veilige hotels. De touroperator zal er alles aan doen om de gestrande reizigers tegen dit weekeinde toch thuis te krijgen. De vakantiegangers, die nog ter plaatse zijn, blijven in hun hotels.

"Maar als ze door Wilma in gevaar komen, zullen wij er alles aan doen om hun veiligheid te garanderen", zei woordvoerder Claude Perignon. "De plaatselijke autoriteiten zijn daar zeer goed in. De getroffen vakantiegangers zullen in grote ruimtes van stevige hotels ondergebracht worden, met zo weinig mogelijk grote raamoppervlakken", aldus Perignon.

"Indien de orkaan de vakantie van onze klanten vergalt en ze niet kunnen genieten van hetgeen ze geboekt hebben, zullen we naar een alternatief zoeken", luidt het nog.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft op zijn website www.diplomatie.be (Nieuwsflash reizen) een waslijst richtlijnen voor de reizigers die naar de betrokken regio's willen afreizen. Reizigers dienen ermee rekening te houden dat vluchten in geval van orkaan of hevige storm kunnen geschrapt worden en worden aangeraden contact op te nemen bij reisagent of vliegtuigmaatschappij. Weerinfo kan teruggevonden worden op de websites www.weather.com en www.nhc.noaa.gov.

Nu in het nieuws