Fysieke paraatheid Vlaamse jeugd boert achteruit

De fysieke paraatheid van de Vlaamse jeugd gaat erop achteruit. Jongeren van twaalf tot achttien jaar scoren opmerkelijk zwakker qua spierkracht en lenigheid.

Belga

Een andere verontrustende vaststelling is de stijging van het onderhuids vetgehalte. Opmerkelijk evenwel is de verbetering van de uithouding.

Dat blijkt uit de barometer van de fysieke fitheid van de Vlaamse jeugd, waarvan de resultaten donderdag werden voorgesteld.

"Het zijn resultaten die alle aandacht verdienen, helaas niet in de zin om er trots over te zijn", zei Paul De Knop, de adjunct-kabinetschef van Vlaams minister van Sport Bert Anciaux.

In het algemeen zijn de resultaten tegenover 1997 verbeterd voor de evenwichtstest, het sneltikken en de uithoudingsloop. Voor de lenigheidstest, de explosieve kracht en de statische kracht scoren zowel jongens als meisjes veel minder goed.

Voor de overige tests scoren de meisjes minder goed, maar die daling is niet op alle leeftijden significant. Jongere jongens scoren minder goed voor sit-ups, functionele kracht en loopsnelheid.

Nu in het nieuws