Antwerpse cipiers staken voort

Er is donderdag nog geen akkoord bereikt tussen de vakbonden van de Antwerpse gevangenis en het kabinet van minister van Justitie Laurette Onkelinx. Na 22 dagen blijven de cipiers dus voortstaken.

Belga

Het voorstel dat de cipiers van de Antwerpse gevangenis dinsdag aan het kabinet Onkelinx voorlegden over een aangepaste werking van het dagelijkse bezoekrecht en de dagelijkse wandelingen, resulteerde in een tegenvoorstel van het kabinet op woensdag. Dat laatste voorstel werd donderdag besproken op een personeelsvergadering en afgekeurd door het overgrote deel van de werknemers.

De vakbonden zijn vooral ontevreden omdat Justitie geen bijkomende garanties wil geven over het aantal permanente personeelsleden om het kader van 260 voltijdse beambten blijvend opgevuld te houden. Onkelinx beloofde hen op maandag via een versnelde procedure 20 extra cipiers, maar de cipiers vrezen dat dit niet blijvend zal zijn. Ze willen de garantie dat ze volgend jaar niet in dezelfde situatie terechtkomen als de extra cipiers weggehaald zouden worden.

De vakbonden benadrukken dat ze vertrouwen hebben in minister Onkelinx omdat de aanwerving van de 20 nieuwe cipiers die ze maandag beloofde, reeds begonnen is. In de federale overheidsdienst Justitie in het algemeen hebben ze echter geen vertrouwen.

De vakbonden zijn teleurgesteld in de houding van Justitie. Vrijdag zal een bijzonder basisoverlegcomité bijeenkomen en zal een voorstel van de vakbonden besproken worden met de lokale directie in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van het kabinet Justitie.