Miljardenverlies voor Eastman Kodak

Het Amerikaanse fotoconcern Eastman Kodak Company heeft in het derde kwartaal een verlies geleden van maar liefst 1,03 miljard dollar.

Belga

Het bedrijf heeft nog steeds moeite om de digitale invasie op de fotomarkt te boven te komen. Daarnaast was een groot deel van het verlies te wijten aan het afschrijven van belastingvoordelen waar het bedrijf uiteindelijk geen gebruik van had gemaakt. In het derde kwartaal in 2004 boekte Eastman Kodak nog een winst van 458 miljoen dollar.

Eastman Kodak werkte zich door een zware herstructurering, waarbij nog eens 9.300 extra personeelsleden moeten afvloeien. Tegen 2007 zal het aantal medewerkers daarmee met 20.000 tot 25.000 verminderen, goed voor een jaarlijkse besparing van zo'n 1,6 tot 1,8 miljard dollar. De kwartaalomzet van Eastman Kodak steeg in het derde kwartaal met 5% tot 3,6 miljard dollar. Voor de eerste keer overschreed de omzet van digitale producten die van de traditionele fotografie.

Na de bekendmaking van de resultaten, dook het aandeel van Eastman Kodak 9,6 procent lager op de beurs. Het is al het derde kwartaal op rij dat het bedrijf de analisten en beleggers teleurstelt.

Nu in het nieuws