Kracht orkaan Wilma lichtjes gedaald

De kracht van de orkaan Wilma, die momenteel over de Atlantische Oceaan trekt, is lichtjes gedaald, maar de orkaan blijft extreem gevaarlijk met winden van 260 km/u.

Belga

Momenteel trekt de orkaan richting het Mexicaanse schiereiland Yucatan, naar Cuba en mogelijk naar het zuidwesten van Florida. Wilma zou in de komende uren nog een beetje van zijn kracht kunnen verliezen volgens het nationaal centrum van orkanen (NHC) in Miami. Toch "heeft de cycloon genoeg tijd om weer sterker te worden voordat hij Yucatan vrijdagochtend bereikt" , waarschuwt de NHC.

In Jamaica beginnen de regenbuien, veroorzaakt door Wilma, af te zwakken, al zijn er 400 mensen op de vlucht en zijn honderden mensen afgesneden van de buitenwereld door hevige overstromingen en aardverschuivingen.

In Mexico is een bevel tot evacuatie uitgeroepen voor de hotelzone van Cancun, voor twee eilanden Isla Mujeres en Holbox (dichtbij Cancun) en voor de laguna van Punta Allen, zo'n honderd kilometer meer naar het zuiden.

Cuba is woensdag gestart met de evacuatie van tienduizenden mensen uit gebieden waar een risico is op overstromingen. In Florida worden toeristen geëvacueerd naar Keys in het zuiden van de staat.

Nu in het nieuws