Hongarije ontwikkelt menselijk vaccin vogelgriep

In Hongarije is een nieuw vaccin tegen het H5N1-vogelgriepvirus met succes getest op mensen. Dat heeft de Hongaarse minister van Gezondheid, Jenö Racz, woensdagavond bekendgemaakt.

Belga

Het land zou onmiddellijk 3,5 miljoen doses van het vaccin kunnen produceren om de hele bevolking te beschermen, aldus nog de minister. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet "geen praktisch nut" in een massale vaccinatiecampagne. Dergelijke maatregelen zouden enkel dienen om de bevolking gerust te stellen, bekritiseerde een woordvoerder van de WHO.

Een besmetting met het vogelgriepvirus H5N1 van mens op mens is vrijwel uitgesloten. Toch vrezen experts een epidemie door een mutatie van de ziekteverwekker, waardoor het virus makkelijker overdraagbaar wordt onder mensen.

"Op dit ogenblik kunnen we enkel gissen hoe een dergelijk gemuteerd virus eruit kan zien" benadrukte de WHO-woordvoerder. "Alle vaccins die totnogtoe zijn aangemaakt, zijn in dat geval waarschijnlijk overbodig".

Volgens het Hongaarse ministerie van Gezondheid is de ontwikkeling van het H5N1-vaccin vooral een test voor de manier waarop het vaccin gemaakt wordt. Het eigenlijke vaccin wordt pas geproduceerd als er een voor de mens besmettelijke mutant opduikt. De producent van het vaccin is een Hongaars staatsbedrijf dat anoniem blijft.

Nu in het nieuws