Wilma wordt de krachtigste orkaan ooit

De tropische storm Wilma heeft zich op enkele uren opgewerkt tot een orkaan van de hoogste categorie en is de krachtigste orkaan ooit boven de Atlantische Oceaan gerepertorieerd.

Belga

Dat heeft het Amerikaanse orkaancentrum (NHC) woensdag bekendgemaakt. Wilma nam woensdagmorgen aan kracht toe en kreeg de hoogste categorie, 5, toebedeeld op de Saffir-Simpsonschaal, aldus het NHC.

Het is al de twaalfde orkaan van dit seizoen in het Atlantisch gebied, waarmee een record uit 1969 werd geëvenaard. Woensdagmiddag bevond het natuurgeweld zich ten zuidoosten van Cozumel (Mexico) en zette aan 113 km per uur koers in noordwestelijke richting, naar het Mexicaanse schiereiland Yucatan.

Wilma liet gemiddelde windsnelheden tot 280 km per uur en windstoten tot 340 km per uur optekenen, alsmede 882 millibar luchtdruk, een laagterecord dat dit van Gilbert in 1988 verslaat, aldus het NHC. Het noemt de orkaan "extreem gevaarlijk".

Volgens berekeningen van de Amerikaanse marine zou de orkaan naar het noorden afwijken en vrijdag of zaterdag de Golf van Mexico bereiken. Dan zou het natuurgeweld koers zetten naar het zuiden van Florida, waar Wilma in het weekeinde wordt verwacht.

Nu in het nieuws