Scheiden wordt makkelijker

Minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) wil haar plannen om de echtscheidingsprocedure te hervormen voorleggen op een volgende ministerraad.

Belga

Zo staat woensdag in de kranten van Sud Presse.

Haar voorstel voorziet één enkele procedure. Nu verloopt 70 pct van de scheidingen met wederzijdse toestemming. In de andere gevallen is het bijna altijd oorlog.

In de huidige procedure, waarbij het slachtoffer van een fout van de tegenpartij (bv. overspel) een uitkering krijgt, worden gesprekken rond het vastleggen van die fout aangemoedigd. Het voorstel van Onkelinx voorziet nog één enkele reden: "de onherstelbare verdeeldheid". De huidige procedures worden niet geschrapt, maar geïntegreerd in de nieuwe procedure.

Er komen vier manieren om de scheiding van een koppel te constateren: een herhaalde gezamenlijke aanvraag tot scheiding, een bepaalde periode van scheiding, een zware fout (die niet langer moet bewezen worden, bepaalde aanwijzingen volstaan) en de overtuiging van een rechter. De wederzijdse toestemming wordt geïntegreerd in de procedure en de minimumleeftijd en minimale huwelijk.

Het voorstel voorziet ook een wijziging aan de uitkeringen. Die worden bijvoorbeeld bekeken in functie van economische criteria en niet langer in functie van de fout.

Nu in het nieuws