Proces Saddam begonnen

Tweeënhalf jaar na de val van het regime van Saddam Hoessein is het proces tegen de vroegere Iraakse dictator en zeven medeplichtigen begonnen.

Belga

Dat deelde de Amerikaanse nieuwszender woensdag uit de rechtbank in Bagdad mee.

In het eerste deel van de akte van beschuldiging gaat het over het bloedbad in het stadje Doujaïl, waar 143 burgers werden terechtgesteld, de vrijheidsberoving van 399 gezinnen en het vernietigen van hun huizen en landbouwgronden.

De acht beklaagden staan in een halve cirkel voor hun rechters en bevinden zich volgens televisiebeelden in kleine ijzeren kooien van een meter hoog, elk uitgerust met een microfoon.

De 25 uitgekozen journalisten die de zitting mogen bijwonen werden ter plaatse gebracht in geblindeerde bussen. Ze werden minutieus afgetast en mogen geen draagbare computers, notitieboekjes noch pennen de zaal inbrengen. Zwaarbewapende Amerikaanse offcieren bewaken de zaal.

In een perszaal die zich in de buurt bevindt, verzamelen de journalisten zich die niet tot de rechtszaal werden toegelaten in de hoop het proces toch te kunnen volgen dankzij een intern televisiecircuit.

Nu in het nieuws