Franse gemeenschap doet geen inspanning voor de begroting

De Franse gemeenschap zal niet helpen om de federale begroting in evenwicht te houden.

Belga

Michel Daerden, begrotingsminister van de Franse gemeenschap en het Waals gewest, wil dat het Waalse gewest de inspanning voor de Franse gemeenschap overneemt. Dat heeft hij vrijdag gezegd na de ministerraad van de Franse gemeenschap.

Volgens Daerden is het voorstel van federaal Begrotingsminister Johan Vande Lanotte om één en ander te recupereren door de verhoogde inflatie niet haalbaar voor de Franse gemeenschap.

Minister-president Marie Arena zegt dat het schema van Vande Lanotte "intellectueel niet correct" is en dat het voorstel van Daerden "rechtvaardiger en correcter" is. Daerden stelt voor de inspanning van de deelstaten te laten afhangen van de groei van de gewestbelastingen, waardoor de Franse gemeenschap buiten schot zou blijven. Wallonië zou 72 miljoen euro in een reservefonds stoppen. Volgens Daerden is deze optie gedragen door zowel de Waalse gewest- als door de Franse gemeenschapsregering.

Indien Daerden gevolgd wordt, zou de inspanning van Vlaanderen verhoogd worden van 145,3 miljoen euro naar 148 miljoen euro. Volgens het kabinet van Vlaams begrotingsminister Dirk Van Mechelen heeft Vlaanderen op het overlegcomité aangedrongen om de berekeningswijze die Daerden voorstelt, niet toe te passen.

Nu in het nieuws