"Homo floresiensis" was mogelijk een viervoeter

De Homo floresiensis - bijnaam Hobbit - liep mogelijk op handen en voeten.

Belga

Die conclusie trekt de Nederlandse paleontoloog Gert van den Bergh uit de analyse van skeletdelen, die donderdag in het Britse tijdschrift Nature gepubliceerd is.

In Nature schreven Australische wetenschappers dat zij op het Indonesisch eiland Flores op basis van paleontologische vondsten nieuwe bewijzen hebben gevonden van het feit dat er daar duizenden jaren geleden een kleine soort mensen heeft bestaan.

"De hobbit-resten die we vorig jaar op Flores hebben gevonden suggereren dat evolutionaire regressie ook bij de mens kan optreden", zegt paleontoloog dr Gert van den Bergh, zelf gespecialiseerd in het bestuderen van eilandfauna en net van Flores teruggekeerd in Nederland. "We wisten al langer dat olifanten en nijlpaarden op eilanden kunnen 'verdwergen', maar tot nu toe werd er altijd vanuit gegaan dat zo'n scenario voor de mens niet zou opgaan".

Het lijkt er volgens de Nederlander nu echter op dat de Homo floresiensis een soort contra-evolutie heeft doorgemaakt waarbij de mensachtige van een bestaan als tweevoeter gedeeltelijk is teruggevallen op handen en voeten.

De Homo floresiensis lijkt een heel nieuwe soort mensachtige, voegt hij eraan toe. Een jaar na de eerste sensationele publicatie, waarin de nadruk vooral op de uitzonderlijk kleine schedel lag, is die conclusie nog steeds redelijk onaangetast.

Nu in het nieuws