VUB-professor krijgt prijs voor onderzoek naar alternatieve methoden

Professor Vera Rogiers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft de Procter&Gamble/Eurotox/HSI Animal Welfare and Alternatives Award 2005 gewonnen. Dat laat de VUB vrijdag weten in een mededeling. De wetenschappelijke prijs voor Europees onderzoek naar alternatieve onderzoeksmethoden is goed voor 25.000 euro.

Belga

Rogiers, voorzitster van de vakgroep Toxicologie, Dermato-cosmetologie en farmacognosie van de VUB, krijgt de prijs voor haar baanbrekend onderzoek naar alternatieve methoden die meehelpen om de veiligheid van chemische stoffen te testen met een minimumgebruik van proefdieren. De professor coördineert diverse nationale en internationale projecten om het gebruik van proefdieren op een realistische en wetenschappelijk gefundeerde manier terug te dringen.

De onderzoeksgroep van Rogiers slaagde erin gebruik te maken van anti-kankergeneesmiddelen om de levensduur en functie van cellen, gekweekt in een lab, te verlengen. De cellen worden onder meer gebruikt om toxiciteitstesten op geneesmiddelen en cosmetica uit te voeren. Probleem is dat de kunstmatig gekweekte cellen vrij snel hun eigenschappen verliezen en afsterven, waardoor ze enkel geschikt zijn voor testen van korte duur. De onderzoeksgroep verlengt de levensduur van de cellen door in te grijpen op het moleculair niveau.

Nu in het nieuws