Brits spionagentschap werpt geheimhouding in rekrutering af

Print
MI6, de buitenlandse intelligentiedienst van Groot-Brittannië, heeft donderdag de lancering aangekondigd van haar eerste rekruteringswebsite.
MI6, ook bekend als SIS (Secret Intelligence Service, is wanhopig op zoek naar spionnen "met een grotere verscheidenheid van achtergronden".

De online-rekrutering zal waarschijnlijk als een cultuurschok ervaren worden bij aanhangers van de "oude (spionage)school", merkte The Guardian donderdag op.
Nog niet zo lang geleden ontkende MI6 zelfs haar eigen bestaan. Maar de tijden zijn veranderd en de dienst, die door kritiek wordt overspoeld wegens de "rampzalige mislukking" in het dossier van Iraks vermeende arsenaal aan massavernietigingswapens, heeft beslist om node in de openbaarheid te stappen.
Het agentschap hoopt "een evenwicht te bereiken tussen openheid en bescherming van de veiligheid van SIS-operaties".

Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw is "enthousiast". "Ik juich SIS toe voor het nemen van deze gewaagde maatregel. Ik hoop dat deze blijk van openheid het publiek zal helpen meer over SIS te leren", zei hij.
De toekomstige spionnen van Her Majesty zullen met een klik van de muis een speciaal postbusnummer kunnen gebruiken. "SIS werft momenteel in alle rangen aan," zegt de website van de dienst. Sollicitatiebrieven en cv's zullen via de gewone post verzonden moeten worden en onderworpen worden aan het normale doorlichtingsproces.
"Om duidelijke redenen zal geen informatie worden verstrekt over geheime SIS-operaties, of zullen om het even welke details over zijn personeel, agenten of plaatsen vrijgegeven worden".

Niettemin biedt de switch naar online-rekrutering een kijk in de clandestiene wereld van MI6 - met inbegrip van een knipogende verwijzing naar James Bond.
De website schetst een beeld van spannende carrières, belooft "avontuur" en bejubelt wat het de "familale sfeer" van het agentschap noemt. Het beklemtoont de behoefte aan individueel initiatief, maar ook aan groepswerk.
De geest van Bond leeft verder. "James Bond, alias Ian Fleming die hem oorspronkelijk speelde, werd gebaseerd op werkelijkheid", verklaart de website. En voorts: "Tegen de tijd dat de filmmakers zich op James Bond concentreerden, was de kloof tussen waarheid en fictie reeds groter geworden".

MI6 zegt dat het mensen nodig heeft die bereid zijn om frontlinie-operaties te verrichten, maar ook meer anonieme helden, die verkiezen om essentiële ondersteunende rollen te spelen. Potentiële kandidaten, waarschuwt de website, mogen hun werk "niet aan een echtgenoot of een dichte partner" onthullen.

.

Nu in het nieuws