Fusie videotheken door kleinere markt en piraterij

De videotheekketens Movie MAX en FILMstation gaan hun activiteiten samenvoegen als antwoord op het krimpen van de markt en de concurrentie van piraten die illegaal films downloaden.

Belga

"Steeds minder mensen gaan naar de videotheek en er zweven steeds meer illegale kopieën van dvd's op internet", aldus een woordvoerder van Movie MAX vrijdag.

De nieuwe combinatie, die verder gaat onder de naam Movie MAX, heeft in Nederland 210 vestigingen en in België 75 ontstaat een videothekenorganisatie die volgens Movie MAX marktleider is in de Benelux.

Volgens een woordvoerder van Stichting Brein, die tegen piraterij strijdt, gingen er vorig jaar 5,6 miljoen illegale filmschijfjes rond in Nederland met een marktwaarde van 33,5 miljoen euro. Dat is exclusief illegale bestanden die van internet zijn afgehaald. "Schrikbarende aantallen"', aldus een woordvoerder van Brein. Het overgrote deel van de piraten werkt vanuit huis. Het zijn mensen die van internet een film downloaden en deze voor zichzelf en enkele anderen branden.

Nu in het nieuws