Zeven terreurverdachten aangehouden in Nederland

Met de arrestatie van zeven vermeende leden van de zogenaamde Hofstadgroep zijn vrijdag waarschijnlijk één of meerdere aanslagen in Nederland verijdeld.

Belga

Volgens de veiligheidsdienst (AIVD) was hoofdverdachte Samir Azzoez op zoek naar wapens en explosieven. Vermoedelijk bereidde hij met anderen aanslagen voor op een aantal politici en het gebouw van de veiligheidsdienst.

De verdachten werden aangehouden in Den Haag, Amsterdam en Almere. Het gaat om zes mannen en een vrouw (18 tot 30 jaar). Onder de verdachten is behalve de 19-jarige Samir Azzoez, die eerder werd vrijgesproken van het voorbereiden van terreuraanslagen, ook Jermaine Walters, van wie het voorarrest voor zijn betrokkenheid bij het vermeende terreurnetwerk eerder was geschorst. De politie heeft de vrouw van Azzoes verhoord als getuige.

Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken sprak vrijdag over een acute dreiging. "Het was nodig om in te grijpen om aanslagen te voorkomen. De dreiging is niet verdwenen, maar de acute dreiging is weggenomen", aldus Remkes. De Hofstadgroep neemt volgens hem ondanks eerdere arrestaties van verdachten nog steeds in omvang toe.

De verdachten wilden handelen uit extreem-godsdienstige ideologie, zei minister van Justitie Jan Piet Hein Donner. Ze wilden hun islamitisch geloof misbruiken om hun daden te rechtvaardigden, aldus de bewindsman. Het is niet duidelijk welke politici het doelwit vormden. Parlementslid Hirsi Ali (VVD) wist niet of de arrestaties met de recente dreiging aan haar adres hadden te maken. Haar collega Wilders (Groep Wilders) was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Nu in het nieuws