Verzet moslimextremisten in Naltsjik neergeslagen

Het verzet van de moslimextremisten die donderdag Naltsjik, de hoofdstad van Kabardino-Balkarië, binnenvielen is neergeslagen, heeft de premier van de Zuid-Russische republiek vrijdag gezegd.

AP Ned

Het persbureau Interfax citeerde premier Gennadi Goebin, die zei dat alle gijzelaars zijn bevrijd, alle verzet is neergeslagen en een klopjacht is geopend op eventuele rebellen die zich nog ergens schuil houden.

Vrijdagochtend bestormden Russische veiligheidstroepen een politiebureau waar acht extremisten vijf politiemensen in gijzeling hielden. De politiemensen werden bevrijd; de extremisten gedood.

Ook werd een souvenirwinkel, vlakbij het hoofdkantoor van de federale veiligheidsdienst FSB, bestormd. Daar werden twee gijzelaars bevrijd en drie extremisten doodgeschoten.

Bij de gevechten van donderdag tussen de gewapende moslimextremisten en politie en leger zijn minstens 85 mensen om het leven gekomen. Volgens de speciale gezant van president Vladimir Poetin in Zuid-Rusland, Dmitri Kozak, zijn twaalf burgers, twaalf politieagenten en 61 rebellen gedood. Het ziekenhuis van Naltsjik meldde voorts zeker 103 gewonden.

De Tsjetsjeense extremisten zetten de aanval donderdagochtend vroeg in. Gewapende rebellen - schattingen variëren van zestig tot ruim driehonderd - vielen vrijwel gelijktijdig de regionale hoofdkantoren van het ministerie van binnenlandse zaken en van de FSB, alsmede politiebureaus, het hoofdkantoor van het gevangeniswezen en de luchthaven aan.

Nu in het nieuws