"Geen sprake van internetstemmen bij verkiezingen 2006"

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (VLD) zegt dat er geen sprake kan zijn om bij de verkiezingen van 2006 testen uit te voeren rond stemmen via het internet.

Belga

Federaal staatssecretaris voor Informatisering Peter Vanvelthoven (sp.a) zei vrijdag in Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg dat hij dergelijke vrijblijvende tests zou willen.

"De organisatie van de verkiezingen van 2006 in Vlaanderen valt onder de bevoegdheid van Binnenlands Bestuur. Wij hebben op geen enkele manier internetstemmen of testen op internetstemmen voorzien", zegt Keulen in een mededeling vrijdag.

Op 14 juli sloten de gewesten en de federale overheid een samenwerkingsakkoord over de organisatie van de verkiezingen tot en met 2008. "In dit samenwerkingsakkoord is evenmin sprake van internetstemmen. Daarenboven is er over de testen, waarover vandaag in de media sprake is, nog geen enkel overleg geweest met ons. Ook de gemeenten en de VVSG weten van niks", zegt Keulen.

Het samenwerkingsakkoord heeft volgens Keulen de bedoeling het elektronisch stemmen correct te laten verlopen. Hij vindt dat er op dit moment voor stemmen via het internet veel vragen met betrekking tot veiligheid en privacy blijven.

"Ik sluit dat ook niet uit dat er ooit een dag komt waarbij iedereen in volledige correctheid en anonimiteit de mogelijkheid zal hebben zijn stem uit te brengen van achter zijn of haar pc, maar zover zijn we nog niet", aldus minister Keulen.

Nu in het nieuws