Antwerpen test ‘zwevende’ duiventil uit op Chicagoblokken

Om de groeiende duivenpopulatie in Antwerpen tegen te gaan, poot de stad eind deze maand een ‘zwevende’ duiventil neer op de Chicagoblokken. Eenzelfde til werd eerder al in Kortrijk geïnstalleerd. Klein probleem: de Kortrijkse til lokt geen duiven.

jforier

Het opzet van de nieuwe duiventil is even eenvoudig als diervriendelijk. In plaats van de duiven te vergassen, worden ze naar de til gelokt. De eieren die ze daar leggen, worden weggenomen zodat er geen duifjes meer bijkomen. Een veel diervriendelijkere oplossing dan het vergassen van de vogels. Alleen blijkt de til niet zo succesvol als oorspronkelijk werd aangenomen. Na een half jaar maken amper vijf Kortrijkse zwerfduiven gebruik van hun nieuwe huisje dat voor tachtig duiven ontworpen is. En dat voor een prijskaartje van liefst 22.000 euro.

”Het klopt dat we deze maand beginnen met de bouw van dezelfde til als in Kortrijk”, vertelt Jorn Verbeeck van het kabinet van schepen Tuur Van Wallendael. Heeft Antwerpen zich dan laten verblinden door de promopraatjes?

”Nee, het gaat slechts om een test. De zwevende duiventil komt op een relatief open plaats als de Chicagowijk, en we denken ook aan duiventillen op daken in het stadscentrum. Later bekijken we dan welke oplossing het best rendeert.”

Over het eventuele falen van de til lijkt Verbeeck zich dus geen zorgen te maken. ”We weten uit ervaringen in het buitenland dat het systeem werkt. Die expertise willen we gebruiken om de duivenoverlast op een andere manier aan te pakken. Werkt het niet, dan bekijken we andere mogelijkheden.”

Een oplossing laat best niet te lang op zich wachten, want de huidige methode om de populatie onder controle te houden werkt niet of nauwelijks. ”We vergassen jaarlijks vijf- tot tienduizend duiven”, zegt Verbeeck. ”Dat is zelfs niet voldoende om de populatie op een status-quo te houden.”

Nu in het nieuws