Voedselinzameling van start in alle Delhaizes

Voor de vijftiende keer is donderdag de grote inzamelactie van de Voedselbanken van start gegaan in alle Delhaizes in het Antwerpse en de rest van België. Wie de winkel binnenstapt, krijgt een zakje in zijn handen gedrukt om suiker, conserven en andere producten in te verzamelen, die rond Kerstmis verdeeld worden onder minderbedeelden in de provincie.

jforier

”Mag ik u een zakje meegeven”, vraagt Ivo Ivens van de Voedselbank aan een oudere dame die de Delhaize aan de Ter Heydelaan in Deurne binnenstapt. Ze pakt het zakje met een glimlach aan. ”De meeste mensen kennen het concept al”, vertelt Ivens. ”Tenzij ze altijd in de buurt van een GB hebben gewoond natuurlijk.” Maar ook dan is de actie snel uitgelegd. Ieder jaar verzamelen de Voedselbanken lang houdbare producten om rond Kerstmis uit te delen aan mensen die het financieel moeilijk hebben. Omdat er al veel overschotten bloem, rijst en pasta beschikbaar worden gesteld door de Europese Unie, is er een lijst opgesteld met voorkeursproducten.

”Soep in blik bijvoorbeeld, suiker, olie en ingeblikt fruit”, somt Ivens op. ”Van sommige fabrieken in het Antwerpse krijgen we iedere week de overschotten. Zo levert vleeswarenbedrijf Pluma uit Wommelgem ons paté en geeft Johma ons slaatjes. Naast de vaste schenkers die wij hebben, is deze actie hard nodig om de voedselpakketten gevarieerd te maken. Want altijd hetzelfde eten is voor niemand gezond.” Tot en met woensdag zullen de klanten een zakje met inhoud kunnen achterlaten.

”Vorig jaar heeft de actie 85.000 kilo voedsel opgeleverd”, weet Leo Bouving, voorzitter van de Voedselbank Antwerpen, Mechelen en Turnhout. ”Die hoeveelheid hopen we zeker weer te halen.” Stephane Castrique (35) zet een goedgevuld zakje in de grote doos bij de kassa’s. ”Ik heb er onder meer suiker én hagelslag in gestopt”, vertelt hij. ”Speciaal voor kinderen, want die kunnen er niets aan doen dat er geen geld is om lekkere dingen te kopen.”

Nu in het nieuws