Londen en Parijs manen EU-landen tot grotere defensie-inspanning

De Britse en Franse ministers van defensie John Reid en Michèle Alliot-Marie hebben hun Europese bondgenoten donderdag opgeroepen haast te maken met de modernisering van hun stijdkrachten en te investeren in militair materieel waarmee terrorisme en andere nieuwsoortige bedreigingen het hoofd kan worden geboden.

AP Ned

"Wij moeten middelen kopen die relevant zijn voor de bedreigingen van vandaag, niet de bedreigingen van tien of vijftien jaar geleden", zei Reid.

Groot-Brittannië en Frankrijk zijn samen goed voor 84 miljard euro van de 180 miljard euro die de Europese Unie aan defensie besteedt. Van de negentien landen van de EU die ook deel uitmaken van de NAVO voldoen alleen deze twee landen en Griekenland aan de NAVO-norm om 2 procent van het bruto binnenlands product te besteden aan defensie. De Verenigde Staten gaven daar vorig jaar 3,9 procent ofwel 462 miljard dollar (387 miljard euro) aan uit.

De Europese landen hebben in vergelijking met hun Amerikaanse bondgenoten vooral te weinig middelen om bij crises elders in de wereld snel te kunnen ingrijpen, zoals gevechtshelikopters, tankvliegtuigen en zware transportvliegtuigen. Het Center for Strategic and International Studies, een in Washington gevestigde denktank, waarschuwde woensdag dat het transatlantisch bondgenootschap door de aanhoudende militaire zwakte van Europa wel eens mank zou kunnen gaan lopen.

Nu in het nieuws