Spreidingsplan: morgen verder overleg tussen regeringen

Er is nog geen akkoord over het dossier van de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem. Federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a) heeft donderdag een compromisvoorstel voorgelegd aan de gewesten.

Belga

Die gaan het voorstel verder analyseren. Morgen is een nieuw gesprek gepland. Dan wordt vergaderd tot de finish. Dat heeft Els Bruggeman, woordvoerster van minister Landuyt, bevestigd.

Over de inhoud van het voorstel-Landuyt bleven de lippen donderdagavond op mekaar. "Het is een compromisvoorstel met raakpunten uit zowel het Brusselse als Vlaamse voorstel", zegt Bruggeman.

Positief is alvast dat geen van de onderhandelaars nu al "njet" zegt. "De dialoog is hervat. De wonden zijn gelikt", klinkt het. Brussel en Vlaanderen gaan het voorstel nu verder bestuderen. Zo ligt de zaak morgen onder meer op de tafel van de Vlaamse regering.

Omstreeks 14.00 uur is een nieuw overleg tussen de gewestministers en federaal minister Landuyt gepland. Dat wordt het overleg van de laatste kans. "Het is inderdaad de bedoeling om door te onderhandelen tot er een akkoord is. Komt dat akkoord er niet, dan is er een groot probleem omdat Brussel vasthoudt aan de datum van 15 oktober waarop het dwangsommen kan beginnen eisen", aldus Bruggeman.

"Indien het overleg mislukt, moet de federale regering beslissen of het de Brusselse geluidsnormen wil respecteren, maar dat zou een enorme economische klap voor de luchthaven betekenen. Ofwel kiest de regering ervoor de dwangsommen te betalen", besluit Bruggeman.

Nu in het nieuws