"Brief van Al-Zawahri is Amerikaanse propaganda"

De brief die door de nummer 2 van Al-Qaida aan de leider van Al-Qaida in Irak zou zijn geschreven is nep. Dat is te lezen in een verklaring op het internet, van Abu Maysara, die zegt namens Al-Qaida te spreken.

AP Ned

BR> De authenticiteit van de verklaring kon niet worden vastgesteld.

Vrijdag meldde het Pentagon dat in Irak een brief bemachtigd was van de hand van Ayman al-Zawahri die was gericht aan Abu Musab al-Zarqawi. Dinsdag presenteerden defensiefunctionarissen de volledige, veertien pagina's tellende vertaling van de brief, waarin Al-Zawahri onder andere zijn visie geeft op de jihad. Al-Zawahri noemt vier stadia waarin de jihad zou moeten verlopen: eerst moeten de Amerikanen uit Irak worden verjaagd, daarna moet er een islamitisch bewind in Irak worden gevestigd en vervolgens moet de jihad worden geëxporteerd naar Iraks seculiere buurlanden, waaronder Libanon, Jordanië en Syrië. De laatste fase, aldus Al-Zawahri, moet een confrontatie worden aangegaan met Israël, dat volgens hem is gesticht om "elke nieuwe islamitische entiteit" in de kiem te smoren.

In de brief aan Al-Zarqawi werd hem tevens verzocht geen aanslagen te plegen op moskeeën en te voorkomen dat gijzelaars worden vermoord. In de mogelijk van Al-Qaida afkomstige internetverklaring worden moslims nu opgeroepen al deze Amerikaanse propaganda niet te geloven.

Nu in het nieuws