Schietpartij in Naltsjik "onder controle": zeker 60 doden

Vermoedelijke moslimextremisten hebben donderdag een gecoördineerde aanvalsactie uitgevoerd op overheidsgebouwen in Naltsjik, de hoofdstad van de Zuid-Russische republiek Kabardino-Balkaria.

Belga

Op verschillende plekken zijn gevechten gaande tussen gewapende strijders en de politie en militairen. Ooggetuigen meldden lichamen te hebben zien liggen in de straten. Volgens president Arsen Kanokov van Kabardino-Balkaria zijn al zeker vijftig extremisten gedood.

De aanvallen begonnen donderdagochtend vroeg. Zo'n honderd gewapende extremisten vielen vrijwel gelijktijdig de regionale hoofdkantoren van het ministerie van binnenlandse zaken en van de federale veiligheidsdienst FSB, alsmede politiebureaus, het hoofdkantoor van het gevangeniswezen en de luchthaven aan. Russische militairen wisten de aanval op de luchthaven in ieder geval af te slaan. Alle vluchten zijn geannuleerd.

Een schoolgebouw, vlakbij twee gebouwen die doelwit waren van de extremisten, werd in allerijl geëvacueerd omdat voor de deur gevochten werd, meldde een leraar. Doodsbange ouders, waarschijnlijk met het gijzelingsdrama op een school in het nabijgelegen Beslan in het achterhoofd, zochten wanhopig rond het schoolgebouw naar hun kinderen. Bij het regionale hoofdkantoor van de FSB woedden een uur na het begin van de aanval de vuurgevechten in alle hevigheid voort. Ramen en deuren van het gebouw waren ingetrapt en op het dak waren gemaskerde scherpschutters te zien.

De politie sloot in de loop van de morgen alle toegangswegen naar Naltsjik, een stad met 235.000 inwoners, af. Maar zelfs van de rand van de stad waren de explosies van raketgranaten en het geratel van machinegeweren te horen. Er heerst verwarring over wie verantwoordelijk is voor de aanval.

Het persbureau Interfax citeerde een niet bij naam genoemde politiefunctionaris die zei dat de aanval een reactie was op de arrestatie van een aantal belijders van het wahhabisme, een fundamentalistisch islamitische stroming die de laatste jaren veel aanhang heeft gekregen in de Kaukasus-regio. De gecoördineerde operatie zou een poging zijn hen te bevrijden. Volgens de website van het Kavkaz-Center, die wordt gezien als een spreekbuis van de Tsjetsjeense rebellenleider Sjamil Basajev, zijn de aanvallen echter uitgevoerd door de "strijdkrachten van de Tsjetsjeense separatistische regering".

Nu in het nieuws