Gijzeling zakenman: europarlementslid ontkent betrokkenheid

Het Duits europarlementslid wiens naam genoemd wordt in het onderzoek naar de gijzeling en opsluiting van een Turkse zakenman in België, ontkent elke betrokkenheid bij de zaak. Vanuit Turkije bevestigt de man wel aan het Duitse persagentschap DPA dat hij een geschil heeft met het slachtoffer van de gijzeling.

Belga

Gerechtelijk directeur van de federale politie van het arrondissement Brussel Glenn Audenaert reageerde donderdagmiddag op elementen in de Belgische pers over de zaak. Hij bevestigde dat de betrokkenheid van het Duitse europarlementslid van Turkse afkomst onderzocht wordt. De politieverantwoordelijke weigerde echter de Duitser een "verdachte" te noemen. "Het is een onderzoeksspoor", zei hij. Audenaert bevestigde ook dat het parlementslid een belangrijk zakenman is in Duitsland.

Het enige europarlementslid dat aan die kenmerken voldoet, is Vural Oger, die in de socialistische fractie zetelt. "Ik heb niets met die zaak te maken", zegt hij donderdag aan DPA. Maar hij geeft toe dat zijn Turkse vennootschap een vordering heeft van 1,8 miljoen euro tegenover de Turkse zakenman die in België ontvoerd werd. "Ze dateert reeds van in 1997", zegt Oger.

Hij probeerde meermaals - tevergeefs - het geld via het gerecht in te vorderen, maar zijn vroegere zakenpartner liet zich verscheidene keren failliet verklaren, beweert Oger. "Het was onmogelijk om het geld terug te krijgen. Daarom hebben we de zaak al lang afgesloten. Dat is de enige link tussen de man en mezelf", zegt de Turks-Duitse zakenman. De beweringen in de Belgische pers "hebben mijn smetteloze reptutatie bezoedeld", zegt hij nog.

Omwille van zijn parlementaire onschendbaarheid, kan Oger niet door de Belgische politie verhoord worden, maar enkel door een magistraat.

Het parket van Brussel, bij monde van woordvoerder Jos Colpin, wil het onderzoeksspoor over het Duitse europarlementslid niet bevestigen.

Nu in het nieuws