Kalmthout mag bouwaanvragen zelf afhandelen

Na Vilvoorde en Avelgem is Kalmthout het derde lokaal bestuur in Vlaanderen en het eerste in Antwerpen dat zelf alle bouwaanvragen kan afhandelen.

Belga

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (VLD) ondertekende daartoe vrijdag in de in de gemeente het ministerieel besluit. De Antwerpse gemeente is daarmee "ontvoogd" op het vlak van de ruimtelijke ordening, aldus de minister. Dat betekent dat ze voor de vergunningen geen toestemming meer moet vragen aan de hogere (Vlaamse) overheid, die nog wel in beroep kan gaan.

De ontvoogde gemeenten moeten voldoen aan vijf voorwaarden: beschikken over een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, een gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar, een plannenregister, een vergunningenregister en een register van onbebouwde percelen.

De voorwaarden staan in het (gewijzigde) decreet op de ruimtelijke ordening uit '99. Nog lang niet alle gemeenten voldoen aan de gestelde voorwaarden, maar er komt wel schot in de zaak. Van Mechelen gaat eerlang het dossier van het West-Vlaamse Zwevegem ondertekenen. In Antwerpen voldoet Hoogstraten en binnenkort ook Bornem aan de voorwaarden. In Oost-Vlaanderen wordt naar verwachting begin volgend jaar het dossier van Gent en Dendermonde gefinaliseerd.

Nu in het nieuws