Populaire pijnpleisters vaak fout gebruikt

Print
Pijnpleisters of patches, de jongste tijd bijzonder populair bij pijnbestrijding, worden vaak foutief gebruikt of voorgeschreven.
Het gaat vooral om veel te hoge doseringen die kunnen leiden tot concentratieverlies, suf- en verwardheid of zelfs ademhalingsproblemen met de dood tot gevolg.
Dat zeggen professor Wim Distelmans en dokter Jacky Botterman, beide oncoloog en diensthoofd palliatieve zorgen, respectievelijk aan het AZ-VUB in Brussel en het Sint-Lucasziekenhuis in Gent.
Volgens de twee pijnspecialisten ligt de oorzaak voor het probleem bij de gebrekkige kennis van artsen inzake pijnbestrijding. Zo koesteren dokters nog altijd een ongegronde aversie tegenover morfine en schrijven ze daarom liever pleisters voor met morfineachtige substanties.
De specialisten menen dat de klassieke orale inname van morfine nochtans altijd de eerste stap moet zijn in vergevorderde pijnbestrijding. Het duo wijst ook op een waarschuwing van het Amerikaanse controleorganisme FDA (Food and Drug Administration) omtrent het gebruik van bepaalde types pijnpleisters.

.

Nu in het nieuws