Alitalia bereikt akkoord met vakbonden: 65 miljoen euro besparingen

De noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft zich na moeizame gesprekken met de vakbonden akkoord verklaard om voor 65 miljoen euro besparingen door te voeren. Tijdens de onderhandelingsmarathon werd beslist om de besparingen niet door middel van loonsverminderingen, maar wel door het bewerkstelligen van een efficiëntere organisatie door te voeren.

Belga

Alitalia-topman Giancarlo Cimoli zal de afspraken nu aan de raad van bestuur voorleggen. Commentatoren in Rome spreken alvast van een overwinning voor de vakbonden.

Cimoli had de vakbonden eerder opgeroepen om bij te dragen tot de sanering van het bedrijf. Hij moet binnenkort een herstelplan van ongeveer 550 miljoen euro voorleggen, waarvan het grootste deel dient om de gestegen brandstofprijzen te dekken.

De Italiaanse regering trad Alitalia onlangs tegemoet met een hulppakket van 80 miljoen euro. De krant "Il Sole 24 Ore" berekende dat de luchtvaartmaatschappij nog voor zo'n 100 dagen liquide middelen ter beschikking heeft. Zonder de geplande kapitaalsverhoging van 1,2 miljard euro dreigt de insolventie.

Nu in het nieuws