Bedienden Tessenderlo Chemie gaan spontaan in staking

De 261 bedienden van de drie West-Limburgse vestigingen van het chemieconcern Tessenderlo Chemie (Tessenderlo Chemie in Tessenderlo, Tessenderlo Chemie in Ham en de Limburgse Vinylmaatschappij in Tessenderlo) zijn donderdag spontaan in staking gegaan.

Belga

Dat gebeurde nadat de onderhandelingen tussen bonden en directie over de nieuwe CAO woensdag afsprongen.

Omwille van het afspringen van die onderhandelingen diende het gemeenschappelijk vakbondsfront een stakingsaanzegging in. Tegelijkertijd kwam er ook het verzoek tot verzoening onder leiding van een sociaal bemiddelaar.

Volgens de vakbonden wilden de bedienden niet wachten tot de stakingsaanzegging afliep en stemde 66 procent van de bedienden in de loop van donderdag voor een voortzetting van de staking, zo laat vakbondsafgevaardigde Jacinta Van De Wal van de christelijke bediendenvakbond LBC weten.

De bediendenstaking zou naar verluidt zeker tot maandag duren. De bonden staan "voor de volle honderd procent" achter de actie van de bedienden.

De directie van Tessenderlo Chemie zegt de staking onder de bedienden te betreuren. Die doorkruist de afgesproken procedures en heeft tot gevolg dat de productie in de drie West-Limburgse vestigingen teruggeschroefd diende te worden, zo laat woordvoerster Geert Dusar van Tessenderlo Chemie weten. Bij de staking werden immers alle vrachtwagens tegengehouden en konden er geen grondstoffen aangeleverd worden. Directie en vakbonden kwamen in dat verband wel overeen om voor een minimale personeelsbezetting in het kader van de veiligheid te zorgen.

In de drie West-Limburgse vestigingen van Tessenderlo Chemie werken in totaal 1.450 mensen. De 900 Limburgse arbeiders van Tessenderlo Chemie legden afgelopen juni ook al voor 24 uren het werk neer nadat ze het CAO-voorstel van de directie omtrent koopkrachtverhoging met een grote meerderheid afkeurden. De sociale rust kon pas twee weken later hersteld worden toen de ontwerp-CAO met een nipte meerderheid goedgekeurd werd. De CAO voorzag in de nodige werkzekerheid en in een beperkte koopkrachtverbetering.

Nu in het nieuws