Topman van Amerikaans beurshuis Refco gearresteerd voor fraude

Phillip Bennett, voormalig voorzitter en afgevaardigd bestuurder van het Amerikaanse beurshuis Refco, is woensdag door de gerechtelijke autoriteiten aangehouden voor beursfraude. Hij wordt er voorts van verdacht nog een persoonlijke schuld te hebben van 430 miljoen dollar tegenover Refco.

Belga

Bennett werd gearresteerd omdat er aanwijzingen waren dat hij naar Europa zou vluchten. Volgens de openbaar aanklager verborg de 57-jarige Bennett de afgelopen drie jaren "honderden miljoenen dollars voor investeerders en beursautoriteiten. Dat bedrag was een van Bennetts eigen vennootschappen schuldig aan Refco".

Door de transacties verborgen te houden was Refco op papier financieel gezonder dan het in realiteit was. Grote zakenbanken als Crédit Suisse First Boston hadden de beursgang van het bedrijf in augustus mee voorbereid. Bennett verkocht bij de beursgang 5 procent van de aandelen voor ruim 116 miljoen dollar.

Refco is de grootste onafhankelijke makelaar in zogenaamde futures en behoort tot de top-10 van zakenbanken in de VS. Een future is een termijncontract waarbij de koper er zich toe verplicht om een bepaalde hoeveelheid van de onderliggende waarde van de aandelen of obligaties op de vervaldag te kopen.

Nu in het nieuws