Vogelgriep: Roche vermenigvuldigt productiecapaciteit maal acht

Midden 2006 zal de Zwitserse geneesmiddelenfabrikant Roche in staat zijn om acht keer meer Tamiflu-dosissen te produceren dan twee jaar eerder. De productie van een dosis duurt wel een jaar, aldus Roche België.

Belga

Het bedrijf heeft wel al drie miljoen dosissen ter beschikking gesteld van de Wereldgezondheidsorganisatie, genoeg om een eventuele pandemie in de kiem te smoren, aldus de WHO.

Tamiflu is geen vaccin, maar een geneesmiddel dat zowel curatief als preventief kan gebruikt worden. Twee jaar geleden werd het bijvoorbeeld al geslikt door de mensen die de kippengriep in de Kempen en Nederland bekampten.

Het anti-virale middel werd ontwikkeld voor de gewone seizoensgriep, de zogenaamde H1- en H3-varianten. Het blijkt echter ook werkzaam in de behandeling van de H5-varianten die nu problemen stellen.

Bij Roche blijft men discreet over hun contracten met de overheid. Hoeveel België al in voorraad heeft, en hoeveel daar tegen volgend jaar bij komt, is geheim. Roche meldt enkel dat de prijs voor alle landen gelijk is, met uitzondering van een lagere prijs voor ontwikkelingslanden.

De WHO heeft drie miljoen dosissen cadeau gekregen. Volgens de WHO-experten is dit nodig om een eventuele pandemie te omsluiten en te stoppen.

Ook over de financiële opbrengst van de vogelgriep bewaart Roche het zwijgen. "Wij hebben maar een beperkte productiecapaciteit. Bovendien verkopen we niet alleen individuele dosissen aan verminderde prijs, maar ook vaten met de grondstof aan de overheden, wat voor hen veel voordeliger is."

Dat er winst is, is duidelijk. Vroeger was Tamiflu een 'klein product', nu is de Belgische stock voor deze winter al uitverkocht. "De verkoop is maal tien, of maal honderd gegaan."

Een doos Tamiflu bevat tien capsules, goed voor een behandeling van vijf dagen. Zelfs als er vaccins beschikbaar zouden komen, zal Tamiflu altijd een plaats behouden op de markt, aldus Roche.

Nu in het nieuws