Conflict SNCM: werknemers stemmen voor werkhervatting

De werknemers van de ferrymaatschappij SNCM, verwikkeld in een conflict dat een symbool in Frankrijk is geworden, hebben donderdag gestemd voor de hervatting van het werk na 23 stakingsdagen tegen de privatisering van de maatschappij.

Belga

De beslissing werd genomen met een overweldigende meerderheid, ongeveer 75 procent van de stemmen, op een algemene vergadering van de stakers van Société Nationale Corse-Méditeranée (SNCM) in Marseille.

In een strijd die de regering tegenover de vakbonden plaatste, lijkt deze stemming een overwinning voor premier Dominique de Villepin, die woensdag de zeelieden van CGT, de meerderheidsvakbond, had opgeroepen tot "verantwoordelijkheid" tegenover het vooruitzicht van een nakend faillissement.

De ongeveer 400 stakende werknemers, die donderdag samen kwamen op een ferryboot, hadden twee opties bij een geheime stemming: "ja aan de hervatting van de activiteiten om een faillissement te vermijden" of "geen hervatting van de activiteiten = faillissement". De stopzetting van de staking moet het risico vermijden dat de ferrymaatschappij, die het eiland Corsica en Algerije aandoet, failliet gaat.

De werknemers van de vennootschap hadden het werk op 20 september neergelegd om zich tegen een regeringsplan voor de privatisering van de maatschappij te verzetten. In laatste instantie stelde de regering een plan voor waarin de Staat 25 pct van het kapitaal behoudt, terwijl de werknemers 9 pct, het Franse investeringsfonds Butler 38 pct en de vennootschap Connex (Veolia) 28 pct krijgen. Dit plan zou een verlies van ongeveer 400 arbeidsplaatsen tot gevolg hebben.

Nu in het nieuws