SPD presenteert haar kandidaten voor regering-Merkel

De SPD van scheidend bondskanselier Gerhard Schröder heeft donderdag haar kandidaten gepresenteerd voor ministersposten in de toekomstige regering van Angela Merkel.

AP Ned

Als het aan de SPD ligt, wordt haar voorzitter Franz Müntefering vice-kanselier en minister van werkgelegenheid. Schröders stafchef en vertrouweling Frank Walter Steinmeier moet de opvolger worden van minister van buitenlandse zaken Joschka Fischer.

De verkiezing van Steinmeier op buitenlandse zaken geeft aan dat de SPD niet wil dat de nieuwe regering te veel toenadering zoekt tot de Verenigde Staten. De 49-jarige Steinmeier is al veertien jaar medewerker van Schröder en kreeg in 1999, toen zijn baas een jaar bondskanselier was, de kabinetspost van chef kanselarij. In die hoedanigheid verdedigde hij in 2002 tegenover de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Duitsland Dan Coats de felle weerstand van Schröder tegen de Amerikaanse aanval op Irak. In een toespraak op 21 september prees hij de Duitse oppositie tegen de oorlog nog eens als een van de belangrijkste prestaties op buitenlands gebied van de regering-Schröder. Toekomstig kanselier Angela Merkel heeft juist aangegeven de banden met de VS weer aan te willen halen.

Met de invulling van andere posten in het kabinet zal Merkel minder problemen hebben. SPD-voorzitter Müntefering ruilt zoals gezegd zijn functie van fractieleider van de SPD in de Bondsdag in voor het ministerie van werkgelegenheid. Ex-gouverneur van Noordrijn-Westfalen Peer Steinbrück vervangt Hans Eichel als minister van financiën en burgemeester van Leipzig Wolfgang Tiefensee wordt minister van transport en wederopbouw van de voormalige DDR. Vooralsnog zijn Tiefensee en Merkel de enige leden van de toekomstige regering die afkomstig zijn uit de voormalige DDR.

Sigmar Gabriel, net als Schröder voormalig premier van Nedersaksen, wordt minister van milieu. De drie zittende SPD-ministers van justitie, volksgezondheid en ontwikkelingssamenwerking, Brigitte Zypries, Ulla Schmidt en Heidemarie Wieczorek-Zeul blijven op hun post. Minister van defensie Peter Struck, die zijn functie kwijtraakt aan een lid van de CDU of CSU, wordt de nieuwe fractieleider van de SPD.

Zowel de achterban van de SPD als de toekomstige coalitiepartner CDU/CSU reageerde positief op het door de partij naar voren geschoven team. Secretaris-generaal Volker Kauder van de CDU noemde de SPD-kandidaten "een respectabele ploeg".

Milieuorganisaties uitten vooral hoge verwachtingen over de voorgestelde minister van milieu Sigmar Gabriel, die zich in het verleden een fel tegenstander van de bouw van kerncentrales heeft getoond. De christen-democraten willen de Duitse plannen om het grootste deel van de kerncentrales de komende jaren te ontmantelen, vertragen of terugdraaien, maar Gabriel kan dat voorkomen, aldus Greenpeace.

CDU en CSU maken komende maandag bekend wie zij als ministers naar voren schuiven. Dan beginnen ook de daadwerkelijke besprekingen over het beleid van de te vormen coalitie tussen SPD en CDU/CSU.