Voortvluchtige IRA-leden mogen terugkeren

Achttien voortvluchtige leden van het Ierse Republikeinse Leger mogen binnenkort naar Noord-Ierland terugkeren zonder dat zij bang hoeven te zijn gevangen te worden gezet. Dat heeft de Britse minister voor Noord-Ierse aangelegenheid, Peter Hain, donderdag gezegd.

AP Ned

Hain zei te beseffen dat de beslissing velen pijn zal doen. "Maar de regering is van mening dat het een noodzakelijk onderdeel is van het proces om de deur naar het geweld voorgoed te sluiten", zei hij.

De Britse regering stelde de achttien IRA-leden de vrijheid al in april 2003 in het vooruitzicht. Die maatregel ging toen niet door omdat het IRA zich niet wilde ontwapenen. Dat is inmiddels wel gebeurd - ofschoon sommigen, met name onder de Brits-protestantse meerderheid, betwijfelen of het IRA alle wapens heeft opgedoekt.

Hain liet in het midden wanneer de maatregel aan het parlement wordt voorgelegd. De prominentste onder de achttien voortvluchtigen is Rita O'Hare, de vertegenwoordigster in Noord-Amerika van Sinn Fein, de politieke tak van het IRA. O'Hare nam in 1973 de benen uit Belfast nadat zij in afwachting van een proces wegens poging tot moord op Britse militairen op borgtocht was vrijgelaten.