Gewezen gemeentesecretaris Herenthout krijgt straf met uitstel

Het hof van beroep in Antwerpen heeft donderdagnamiddag Jos Van Elst (58), de afgezette gemeentesecretaris van Herenthout, veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar met uitstel en een boete van 2.750 euro. Hij mag ook tien jaar geen openbaar ambt meer uitoefenen.

Belga

Van Elst verduisterde tussen 1991 en 2004 liefst 112.546 euro (4,5 miljoen frank) uit de gemeentekas. In eerste aanleg kreeg hij daarvoor drie jaar cel, waarvan de helft effectief.

De feiten kwamen in januari 2004 aan het licht, nadat de politie camera's had geplaatst in het gemeentehuis. Het hoofd van de financiële dienst was al langer op zoek naar de persoon die ruim 2.000 euro ontvreemd had uit de geldkoffer.

De overige 110.000 euro haalde Van Elst uit de verkoop van huisvuilzakken. De bediende die deze zakken verkocht, moest met de secretaris afrekenen. De beklaagde gaf op zijn beurt veel lagere bedragen door aan het hoofd van de financiële dienst en stak de rest in eigen zak. Hij had de extra inkomsten nodig om te kunnen gokken op de duivensport.

Van Elst gaf toe dat hij het geld ontvreemd had, maar beweerde aanvankelijk dat het maar om enkele honderden euro ging. Pas toen hij voor het hof van beroep moest verschijnen, nam hij de volledige verantwoordelijkheid voor het gesjoemel op zich. Hij trof ook een dading met de gemeente Herenthout en beloofde om het geld terug te betalen. Hij moest daarvoor bouwgrond verkopen en er ligt bewarend beslag op zijn huis.

Na zijn veroordeling door de rechtbank van eerste aanleg zette het Herenthoutse gemeentebestuur Van Elst vier maanden geleden af en ontnam hem ook zijn pensioenrechten. De man ging in beroep tegen deze beslissing, maar begin deze week liet Vlaams minister van Binnenlandse Zaken Marino Keulen weten akkoord te gaan met de gemeentelijke tuchtstraf. Herenthout kan nu op zoek gaan naar een nieuwe gemeentesecretaris.

Maar Van Elst wil zich niet neerleggen bij die beslissing en zijn advocaat kondigde al aan naar de Raad van State te zullen stappen.

Nu in het nieuws