1.000 euro buit bij wisseltruc

Twee onbekenden slaagden erin ruim 1.000 euro buit te maken door een wisseltruc tijdens de aankoop van sigaretten. ”En niet bij mij alleen”, waarschuwt Mariella Noens in haar krantenwinkel op de Boterlaarbaan 379.

ghouben

”Die gasten kwamen binnen en vroegen eerst een zestal farden sigaretten, dan steeds meer. Tot ze aan een bedrag van iets meer dan 1.980 euro uitkwamen”, aldus Mariella. ”Daarna haalden ze geld boven. Ik was gerustgesteld, want ze hadden ruim voldoende bankbriefjes bij, leek me. Ik heb het bundeltje wel drie keer nageteld. Die gangster ook.”

Daarna legde Mariella het bundeltje geld zichtbaar op de toonbank en draaide zich om naar rechts om wisselgeld te nemen. ”De tweede verdachte vertelde op dat moment honderduit tegen mijn collega Thierry dat ze de volgende dag nog meer sigaretten zouden komen halen. Op die manier belemmerde hij Thierry’s zicht, natuurlijk.” Hoe dan ook, op het moment dat Mariella zich omdraaide naar de kassa moet de koper een deel van het geld hebben ingepikt.

”Ik draaide me weer om, nam het geld van de toonbank en legde het eronder. Daarna overhandigde ik de sigaretten. Die mannen konden niet snel genoeg wegkomen. Ik besefte het toen ik het geld weer oppakte. Dat pakje was dunner geworden! Er achterlopen had geen zin meer. Ze waren nergens meer te zien.”

Of Mariella dan geen argwaan had gekregen door zo’n massale aankoop? ”Neen, want ik heb al eerder zulke bestellingen gehad. Ik ben eerder ontstemd over de verzekering. Die betaalt alleen als er geweld bij te pas was gekomen. Ik verlies hier dus 1.160 euro, maar betaal elk jaar braaf mijn bijdrage. Voor niks.”

Het mag een waarschuwing zijn voor andere handelaars. ”Ja, want volgens de groothandel in sigaretten zijn er gelijkaardige diefstallen gepleegd in Berchem, Antwerpen- centrum, Lier, Heist-op-den- Berg en Mechelen”, besluit Mariella.

Nu in het nieuws