Gammaflits voor het eerst in optisch licht waargenomen

Een Deense onderzoeker is er als eerste in geslaagd om een korte gamma-uitbarsting (GRB) in het zichtbare licht waar te nemen, zo heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO bekendgemaakt. Tevens kon hij met zijn team de geboorteplaats van een andere uitbarsting nauwkeurig aangeven.

Belga

In de nacht van 9 op 10 juli nam de Amerikaanse HETE-satelliet een gammaflits waar die nauwelijks 70 milliseconden duurde.

Gammaflitsen of gamma-uitbarstingen zijn de meest energierijke verschijnselen in de kosmos. Tot voor enkele maanden waren ze zeer mysterieus, maar geleidelijk aan geven ze hun geheimen prijs.

De HETE-2 kon dankzij röntgenstraling de positie van die flits aangeven. Zowat 33 uur later kon Jens Hjorth en zijn team van de Universiteit van Kopenhagen met de Deense 1,5 meter telescoop in het ESO-observatorium La Silla in Chili foto's van het verschijnsel te maken. "We ontdekten het eerste nagloeien in het zichtbare licht van een korte gammaflits", zo citeert de ESO Kristian Pedersen van hetzelfde DARK-team aan de universiteit van de Deense hoofdstad. Flits GRB 050709 manifesteerde zich 11.000 lichtjaar van het centrum van een dwergsterrenstelsel waar sterren ontstaan. Dit bevindt zich op 2.400 miljoen lichtjaar van ons en is met 400 miljoen jaar relatief jong. Verdere observaties leerden dat de uitbarsting niets te maken had met een hypernova, zoals wel het geval is bij langer durende uitbarstingen. "Dit ondersteunt de theorie dat korte GRB's het gevolg zijn van het samensmelten van twee zeer compacte sterren", aldus de ESO waarbij in dit geval op neutronensterren wordt gedoeld.

Nu in het nieuws