Spacebel maakt software voor Europese sonde Lisa Pathfinder

Spacebel ontwikkelt de software voor de Europese sonde Lisa Pathfinder, zo heeft het Luikse ruimtevaartbedrijf maandag gemeld. Spacebel was reeds als leverancier van software betrokken bij de Smart-1, de allereerste Maanverkenner van het Europese ruimtevaartbureau ESA die tevens nieuwe ruimtevaarttechnologieën demonstreerde. Na een maandenlange reis doet de Smart-1 nog altijd wetenschappelijk onderzoek naar onze natuurlijke satelliet.

Belga

Het Luikse bedrijf zal naar eigen zeggen nu ook de software leveren voor de in 2009 te lanceren Lisa Pathfinder. Ook dit kleine ruimtetuig van ESA gaat nieuwe technologie moeten demonstreren.

Lisa staat voor "Laser Inferometer Space Antenna" en moet op wetenschappelijk vlak de kosmos beter doen begrijpen, in het bijzonder door onderzoek te doen naar het door Albert Einstein gepostuleerde bestaan van gravitationele golven in het heelal. Lisa stoelt op extreem gesofisticeerde technologie, benadrukt Spacebel. Die is niet op de grond te verifiëren gezien de aantrekkingskracht van de Aarde en omgevingsfactoren de testresultaten kunnen beïnvloeden.

Nu in het nieuws