Producent Alan Ladd jr. krijgt eerste festivalprijs

Print
Het Gentse Filmfestival heeft zijn eerste prijs van de editie 2005 uitgereikt. Die ging woensdagavond naar Hollywood-producent Alan Ladd jr. (67) en bekroont zijn hele carrière.
Aansluitend werd in een van de Kinepoliszalen Ladds jongste film, "An unfinished life" (2005) van regisseur Lasse Hallström met Jennifer Lopez en Robert Redford vertoond. Onbekend voor het grote publiek, was Ladd een van de belangrijkste studiohoofden uit de naoorlogse filmindustrie. Hij stond aan het hoofd van Twentieth Century Fox toen die maatschappij successen boekte met onder meer "Star Wars". Onder hem ook heeft Ridley Scott later "Blade Runner" kunnen maken.

Daarnaast was hij onder meer producent van "Braveheart", waarvoor Mel Gibson een Oscar kreeg en hij was een tijdlang agent van Robert Redford. Zijn films hebben in totaal meer dan 150 oscarnominaties opgeleverd, waarvan 50 ook verzilverd werden. Aan de Special Joseph Plateau Lifetime Achievement Award is geen geld verbonden. Ladd kreeg wel een replica van de phenakistiscoop van de Gentse voorloper van de cinema, Joseph Plateau.

De zeskoppige internationale festivaljury heeft woensdag de Ierse filmproducent Arthur Lappin tot haar voorzitter gekozen.

.

Nu in het nieuws