Nieuw onderzoek moord regisseur Pasolini geseponeerd

Print
Het parket van Rome heeft beslist een heropend onderzoek naar de moord in 1975 op de Italiaanse filmregisseur en dichter Pier Paolo Pasolini weer te seponeren, zo heeft het Italiaanse persbureau Ansa bericht. Gerechtelijke bronnen zeggen dat er niets nieuws is gevonden om te vervolgen.
Advocaten van de familie van de vermoorde Italiaanse filmregisseur Pasolini hadden een heropening van het onderzoek geëist nadat een veroordeelde maar weer vrijgelaten man op de televisie zijn onschuld heeft uitgeschreeuwd. De moord is één van de spectaculairste criminele daden ooit in Italië.
In november 1975 werd het volledig verminkte lijk van de beroemde regisseur aangetroffen op een strand in Ostia, nabij Rome. De toen zeventienjarige Pino Pelosi bekende later de man - op zijn eentje - te hebben omgebracht en kreeg in 1979 negen jaar cel.
Weer op vrije voeten, zei Pelosi in mei tegenover de Italiaanse omroep RAI: "Ik ben onschuldig, ik ben van niemand de medeplichtige. Ik heb Pasolini niet vermoord".
"Nu heb ik geen schrik meer. Zij die mij en mijn familie hebben bedreigd moeten nu oud of dood zijn", voegde de man eraan toe. Pelosi zei bij de homoseksuele Pasoloni te zijn geweest op de avond van de moord, toen drie onbekende mannen opdaagden die de regisseur hevig toetakelden.
Een collega en oude vriend van Pasolini, Sergio Citti, heeft na de uitlatingen van Pelosi ook gevraagd door de justitie te worden gehoord. De regisseur zei met Paolini te hebben gepraat op de avond van de moord en voegde eraan toe dat zijn getuigenis van kapitaal belang kon zijn.

Officieel is de moord als een "zedenzaak" bestempeld. Maar er was een zwaar vermoeden dat het om een politieke moord ging.
Kort voor zijn dood had Pasolini immers doodsbedreigingen uit extreem-rechtse hoek gekregen voor zijn film "Salo of de 120 dagen van Sodom", handelend over de laatste dagen van het fascistische bewind van Mussolini.
Maar het parket heeft na de claims van de familie en de dinsdag overleden Citti geen nieuwe elementen gevonden, zo verluidde in Italiaanse gerechtelijke kringen. Derhalve is het onderzoek weer stopgezet.

.

Nu in het nieuws