Afschaffing Elia-heffing levert Limburgse bedrijven 18 miljoen euro op

De vervroegde afschaffing van de Elia-heffing vanaf 2008 zal de Limburgse bedrijven een besparing van ruim 18 miljoen euro opleveren. Dat heeft Voka - Kamer van Koophandel Limburg becijferd.

Belga

De extra heffing op stroom zette vooral de middelgrote textielondernemingen en grote stroomverbruikers zoals diepvriesgroentebedrijven onder zware druk. Deze bedrijven zagen zich geconfronteerd met een extra factuur van 122.000 euro. De bedrijven werden bovendien geconfronteerd met een concurrentienadeel ten opzichte van Wallonië en ten opzichte van de buurlanden, die deze heffing niet invoerden, zo zegt directeur Johann Leten van Voka-Limburg.

Leten dankt de beslissing van de Vlaamse regering om de Elia-heffing vervroegd af te schaffen aan de permanente druk van het Vlaams netwerk van ondernemingen. "Voka-Limburg feliciteert de Vlaamse regering dan ook met haar beslissing, maar hoopt tegelijkertijd dat deze lastenverlaging niet door andere maatregelen zal gecompenseerd worden", aldus nog de directeur.