Blokkage Sappi Lanaken: directie vraagt begrip van bonden

De directie van papierproducent Sappi in Lanaken vraagt het nodige begrip van de vakbonden voor haar eisen tot loonmatiging in de lopende CAO-onderhandelingen.

Belga

Die eisen zijn er immers op gericht om de concurrentiepositie van Sappi in Lanaken te verbeteren, zo laat directeur Henk van der Pal van Sappi Lanaken woensdag in een mededeling weten. De directie van Sappi wijst er tevens op dat de Lanakense vestiging in de loop der jaren een CAO heeft opgebouwd die zowel in de regio als in de papierbranche beduidend boven de gemiddelde CAO uitstijgt. Van der Pal is ook van mening dat de vakbondsactie van woensdag de Lanakense vestiging niet enkel heel wat financiële en commerciële schade berokkent, maar daarnaast ook de komende CAO-onderhandelingen extra dreigt te belasten. De directeur berekende dat elk uur productieverlies Sappi 20.000 euro kost.

Omwille van de blokkade van vrachtwagens en buitenbedrijven is de afvoer van eindproducten bij Sappi alsook de aanvoer van grondstoffen woensdag onmogelijk. Het gebrek aan grondstoffen zal ook lijden tot technische werkloosheid aangezien de productielijnen stopgezet moeten worden, zo luidt het nog. De directie vraagt de bonden om "op redelijke termijn" de gesprekken rond de CAO te hervatten en om het overleg in een constructieve sfeer voort te zetten.

Sappi in Lanaken is een dochter van het Zuid-Afrikaanse Sappi en is één van de 8 Europese productievestigingen die Sappi rijk is. Sappi in Lanaken stelt ruim 700 mensen tewerk. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 300 miljoen euro.