EU: tests wijzen vooralsnog niet op vogelpest in Roemenië

Er is vooralsnog geen enkel bewijs dat in Roemenië vogelpest de kop heeft opgestoken. Alle tot nog toe uitgevoerde tests, die zijn afgenomen in samenwerking met deskundigen van de Europese Unie, zijn negatief uitgevallen. Dit heeft EU-woordvoerder Philip Tod woensdag gezegd.

Ondanks het gebrek aan bewijs van vogelpest gingen de autoriteiten woensdag gewoon door met het voorbereiden van de ruiming van al het pluimvee in de Donaudelta, waar de ziekte mogelijk is uitgebroken. Ook blijven Roemeense experts tests uitvoeren op onder verdachte omstandigheden overleden dieren. De Roemeense regering heeft speciale eenheden van het leger, die worden ingezet bij aanvallen met biologische wapens, gevraagd te helpen bij het ruimen van het pluimvee in het dorp Ceamurlia. Bij drie dieren uit dit dorp werden bij voorlopig onderzoek antilichamen tegen vogelpest gevonden, wat erop kan duiden dat de kippen aan de ziekte zijn overleden.

EU-onderzoekers hopen op vrijdag ook de resultaten van tests op dieren uit Turkije te kunnen presenteren. De EU vaardigde maandag een verbod uit op de invoer van levend pluimvee uit Turkije, waar vorige week 1.800 vogels bezweken. Dat verbod werd woensdag verlengd tot 30 april 2006. In het geval van Turkije lijkt het zeker dat het om vogelpest gaat. In Turkije is het virus inmiddels gedetermineerd als een H5-type, maar moet nog worden vastgesteld of het H5N1 is, de gevreesde variant die in Azië ook tientallen mensen het leven kostte.

Verschillende EU-lidstaten hebben verdere maatregelen genomen om te voorkomen dat de vogelpest zich verspreid. In een aantal landen geldt al sinds de zomer een ophokplicht uit angst dat trekvogels de ziekte vanuit Rusland, waar de vogelpest in juni opdook, zouden overbrengen op hun pluimvee. Op de luchthaven van Frankfurt in Duitsland werden pluimveeproducten en huisdieren afkomstig uit Aziatische landen in beslag genomen. Volgens experts van de VN zijn gevallen bekend van honden en katten die besmet zijn geraakt met het virus nadat zij grote hoeveelheden besmet kippenvlees hadden gegeten.

Nu in het nieuws