Schröder haalt fel uit naar Bush en Blair

Print
De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft woensdag in de toespraak waarin hij bekendmaakte definitief niet zitting te nemen in de nieuwe regering onder de christen-democrate Angela Merkel, uitgehaald naar zijn Britse ambtgenoot Tony Blair en de Amerikaanse president George Bush.
Met zijn toespraak op een conferentie van vakbonden in zijn thuisstad Hannover kreeg de scheidend bondskanselier veel applaus en had hij ook vaak de lachers op zijn hand. "Ik maak geen deel uit van de volgende regering, dat is zeker", zei Schröder voor het eerst in duidelijke bewoordingen over zijn politieke toekomst. Hij riep de te vormen regering-Merkel wel op de door hem begonnen economische hervormingen voort te zetten, maar daarbij niet de sociale zekerheid volledig te ontmantelen.

In de wetenschap dat hij waarschijnlijk nooit meer met ze te maken zal krijgen, stak Schröder in zijn luchtige toespraak de draak met zowel Blair als Bush. "Ik zeg tegen mijn Britse vriend dat de mensen in Duitsland en die in Europa, geen volledige denationalisering willen, ze willen geen privatiseringen die een leven lang risico's met zich mee brengen. Ze willen geen overheid die tegenover hen staat, maar een overheid die naast hen staat", zei hij. Hij voegde eraan toe dat eenieder die de sociale voorzieningen in de Europese Unie een warm hart toedraagt, vooral de Duits-Franse as in Europa moet blijven steunen.

Bush viel hij aan op zijn slappe reactie op de orkaan Katrina, die New Orleans onder water zette en in grote delen van de zuidelijke staten verwoestingen aanrichtte. "Ik wil geen voorbeelden van catastrofes noemen, in het geval waarvan duidelijk te zien is wat er gebeurt als er geen sterke georganiseerde overheid in een land bestaat. Ik zou landen kunnen noemen, de functie die ik nog steeds heb, verbiedt mij dat echter. Iedereen weet toch dat ik Amerika bedoel", zei Schröder, waarna een lang en luid applaus losbarstte. Even veel applaus viel hem ten deel toen hij zei dat ook in de toekomst geen Duitse militair voet op Iraakse bodem zou moeten zetten.

Schröder had zich tot dusver niet uitgelaten over zijn politieke toekomst. Gespeculeerd werd dat hij vice-bondskanselier zou worden. SPD-voorzitter Franz Müntefering bevestigde maandag al dat Schröder had gezegd dat zijn levensweg er anders uitzag. Schröder zegde wel toe aan de coalitieonderhandelingen met de CDU/CSU deel te zullen nemen.

.

Nu in het nieuws