België investeert 10 keer minder in tropisch bosbehoud dan buurlanden

België investeert tien keer minder in tropisch bosbehoud dan onze buurlanden. Dat zegt het WWF.

Belga

De directeur-generaal van WWF International voelde dinsdag Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters en federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker aan de tand. België investeert jaarlijks anderhalf miljoen euro in het behoud van tropische bossen: een half miljoen euro via het Vlaams Fonds Tropisch Bos en een miljoen euro via de Europese budgetlijn tropische bossen. "Te weinig", zegt het WWF. Volgens de organisatie investeren onze buurlanden gemiddeld tien keer zoveel, omgerekend naar de tien miljoen Belgische inwoners. Zo gaat in Nederland jaarlijks 73 miljoen euro (voor 17 miljoen inwoners) naar tropisch bosbehoud, in Duitsland 125 miljoen euro (voor 82 miljoen inwoners), in Groot-Brittannië 33 miljoen euro (voor 60 miljoen inwoners) en in Frankrijk 15 miljoen euro (voor 61 miljoen inwoners).

Het geld gaat naar duurzaam bosbeheer, voornamelijk in Zuid-Amerika en Afrika. "Dat betekent in praktijk zorg voor het bos en de omgeving waardoor dat bos oneindig kan 'produceren'. Bijvoorbeeld door rekening te houden met biodiversiteit, de lokale bevolking en economische aspecten zoals de jacht, grondstofwinning, enz.", zegt Dominiek Plouvier, hoofd bossen Unit bij WWF-België. "Als België bij de buurlanden geen gezichtsverlies wil lijden, zal het zijn inspanningen moeten vertienvoudigen", aldus Plouvier. "België moet als rijk land ook zijn duit in het zakje doen", benadrukt ook Claude Martin, directeur-generaal van WWF International. Hij klopte dinsdag aan bij Peeters en De Decker.

De WWF-topman werd ontvangen op het kabinet, maar beloftes kwamen er niet. "Ze sturen ons van de ene kant naar de andere, het Vlaams niveau schuift de verantwoordelijkheid af op het federale en omgekeerd", aldus Plouvier. Die vreest dat minister Peeters de steun voor het Vlaams Fonds Tropisch Bos binnenkort helemaal afschaft. WWF kondigt alvast een campagne aan rond duurzaam bosbeheer begin volgend jaar. De slogan is nog niet bekend.

Nu in het nieuws