Zaterdagvergoeding ambtenaren op onderhandelingstafel

Print
Volgende maand leggen de socialistische vakbond ACOD en de christelijke CCOD hun eisenbundels op het bureau van personeelsschepen Marc Van Peel (CD&V). Bovenaan de verlanglijst staan de zaterdagvergoeding, de verhoging van de maaltijdcheques en de compensaties voor gezinsonvriendelijke uren.
De startdatum van de onderhandelingen voor een lokaal sectoraal akkoord voor de Antwerpse ambtenaren is al twee maanden uitgesteld. De oorzaak is de vertraging op nationaal niveau rond een algemeen akkoord. De twee grootste Antwerpse vakbonden hebben hun verlanglijst al klaar. Zaterdagvergoeding: De vakbonden vragen een gefaseerde invoering van de zaterdagvergoeding. De brandweer komt daar het meest voor in aanmerking, maar ook het personeel van de musea, bibliotheken en sportinstellingen.
Eindejaarspremie: Eind 2006 moet de eindejaarspremie voor het stadspersoneel met 100 euro worden opgetrokken. Maaltijdcheques: Het bedrag van de maaltijdcheques bedraagt 3,75 euro. Dat is beduidend minder dan in Ranst (6,16 euro), Borsbeek (6 euro) en Zwijndrecht (6 euro). De vakbonden willen het bedrag op jaarbasis optrekken met 100 euro.
Openbaar vervoer: Met de werkzaamheden aan de Ring kregen de personeels-leden van de stad Antwerpen een gratis abonnement voor De Lijn. De vakbonden willen dit Ringabonnement bestendigen. Gezinsonvriendelijke uren: Het stadsbestuur wil meer flexibiliteit van het stadspersoneel. Zo moeten bibliotheken ook ‘s avonds open zijn. De vakbonden willen wel, maar vragen dan een compensatie voor het personeel door een vergoeding voor het werken op gezinsonvriendelijke uren.
Carrièreplanning: Iemand laten promoveren, is een dure beslissing voor de stad Antwerpen. Het personeelslid krijgt niet alleen een hogere wedde, maar er moet ook iemand worden aangeworven.
”Daarom dat je bij de stadsdiensten héél wat mensen hebt die meer doen dan hun strikte functieomschrijving”, zegt Guy Lauwers (ACOD). ”Erger is dat sommige van deze capabele mensen gewoon niet door hun bevorderingsexamen geraken.” Daarom stelt de vakbond een bonussysteem voor dat aandacht heeft voor dienstjaren en ervaring.

.

Nu in het nieuws