Huur eens een gestolen fiets

Een apetrotse Nahima Lanjri stelde dinsdagmiddag in gezelschap van schepen Chantal Pauwels ‘haar’ fietsatelier voor. Dat deel van de Kringwinkel lapt gestolen en gevonden fietsen op en verhuurt ze. ”Zo slaan we twee vliegen in één klap: we werken rond mobiliteit én zorgen voor werkgelegenheid”, zegt Lanjri.

CD&V-gemeenteraadslid en Vlaams Parlementslid Nahima Lanjri lanceerde het idee begin 2004 in de Antwerpse gemeenteraad. ”Ik zag dat kleinere steden als Oostende en Genk al fietsen uitleenden terwijl Antwerpen jaarlijks 250 gestolen en gevonden fietsen verkocht. En dat terwijl de stad door alle werken zo moeilijk bereikbaar was.”

Het project werkt samen met de fietsuitleendienst. Vier extra werklozen lappen gestolen en niet-opgeëiste verloren fietsen op. Daarna kunnen geïnteresseerden de herstelde fiets gebruiken. Momenteel gaat het om 250 fietsen, maar in 2008 worden dat er duizend. De stad Antwerpen draagt 68.000 euro bij, de Vlaamse en federale regeringen doen samen 33.000 euro in het zakje. In Antwerpen ging in het nieuwe academiejaar al een soortgelijk project van start: Fietshaven. Dat initiatief van schepen van Onderwijs Robert Voorhamme en Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt, beiden sp.a, stelt 240 gele fietsen ter beschikking van de Antwerpse studenten. Het project van Lanjri mikt voorlopig alleen op tewerkstellings- en opleidingsinitiatieven.

”Maar ik pleit voor een bredere doelgroep”, zegt Lanjri. ”Ik wil dat voor een zachte prijs ook de gewone burgers, scholen en verenigingen fietsen kunnen huren.” Het voorstel van Lanjri werd uiteindelijk mee verwezenlijkt door schepen Chantal Pauwels (Groen!). ”Aan een schepen van Groen! vragen om fietsen ter beschikking te stellen, dat is natuurlijk een open deur intrappen. Als we de kansen van veel werklozen op de arbeidsmarkt willen verhogen, moeten we de drempels verlagen. En één van die drempels is de mobiliteit. Een auto of brommer is vaak te duur. Door oude fietsen ter beschikking van werklozen te stellen, gebeurt er nog iets nuttigs mee. Het is een simpel idee, maar ik geloof erin.”

Nu in het nieuws